Semalam, my mum mintak masak Laksa Johor ...teringiin... dah lama sangat x makan katanya ....
jadi we had Laksa Johor for lunch ...
Laksa Johor
ikan tenggiri direbus
udang kering
bawang merah
Bawang putih
halia
lengkuas
rempah kari
kerisik
santan
asam keping
bunga kantan
air (ikut kepekatan)
garam dan gula secukup rasa
spaghetti
ulaman - tauge, kacang panjang, timun, daun pudina, limau kasturi, cili padi dll'
1. bawang merah, bawang putih, halia lengkuas - dikisar halus
2. isi ikan / udang kering - dikisar
3. rempah kari dicampur ngan sedikit air tuk dijadikan pes
4. tumis bawang and masukkan pes kari (setengah org ade masukkan rempah like ... bunga lawang, cengkih, buah pelaga kayu manis... up to uols la kan)
5. masukkan isi ikan dan asam keping
6. masukkan7 air, kacau biar mendidih
7. masukkan santan, kerisik
8. add garam / gula
9. Spagheti direbus ngan garam sket, and minyak supaya tak melekat.
* some people ade wat sambal belacan, to makan with the laksa ... up to uols ..ok
Timun ... For Laksa Johor, the timun bukan potong hiris cam laksa biase tau ...buang bahgian biji biji tu .... And potong bulat ... Leceh skit aar ... |
nyum nyum... |
0n saturday plak, masak laksa ....
tapi, x abis... so, tu sebab on Sunday, ade 2 jenis laksa .... yg biase n Laksa Johor ...
Laksa
cili kering yg dah dikisar
bawang merah, dikisar
ikan kembung
laksa kering- direndam, direbus & toskan
daun kesum
bunga kantan
asam gelugor
Ulaman - timun, salad, limau kasturi, telur rebus, hirisan bawang besar, cili padi
1. Rebus ikan kembung, pas tu, kisar isi ikan dan tulang, air rebusan jangan dibuang.
2. Isi ikan diblender tadi dimasukkan ke dalam air rebusan ikan tadi, curah bawang kisar, asam keping dan bunga kantan, biarkan mendidih seketika, selepas itu masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa, masukkan garam. (Note ... sapa suka belacan ... boleh masukkan ye .... i ddounch!!)
3. Masak kuah laksa sampai keluar minyak, ok.
mmmmmm...... |
/
No comments:
Post a Comment