Hari ni is the first day of puasa ... Alhamdulillah ,, it falls on this wonderfull saturday. Boleh lepak lepak kat umah.
So pagi tadik ... buat bende yg musti ade during bulan puasa!! Ape dia yg patut ade tuuu?
>
>
>
>
Cili Jeruk
Ha... ni la dia ... yg kena ade... Nti kalu masak mee goreng ke... bihun ke .... mee sup ke ... baru best!! Okla pade yg x taw buat kan ... let me tell u hokay...
Cili Jeruk
Cili ... ofkosla kan, klu x de bukanla cili jeruk namenyaCuka
Air
Gula
Garam
Pastu, buat acar buah lak... Beli jeruk kat Giant tu aje. yg dah siap packing > 3pack RM5. So beli 6 pack. Camne nak buat ??? ... ok la, i bagi tau u ...
Acar Buah
buah campur
sedikit cili api / bawang putih / bawang merah (yang kecik2)
jeruk limau
sedikit cili api / bawang putih / bawang merah (yang kecik2)
jeruk limau
Bahan diblender:
bawang kecil
bawang putih
halia
cili kering
rempah kari ikan ... +- 2 sudu beso
gula pasir
bawang putih
halia
cili kering
rempah kari ikan ... +- 2 sudu beso
gula pasir
cuka
> Panaskan minyak, tumis bahan mesin sampai wangi,garing dan naik minyak.
> Masukkan gula / cuka sehingga naik minyak lagi.
> Masukkan semua buah campur / cili api / bawang dan masakkan lagi sehingga naik minyak > Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering. Kalu x, nanti x tahan lama...
> Panaskan minyak, tumis bahan mesin sampai wangi,garing dan naik minyak.
> Masukkan gula / cuka sehingga naik minyak lagi.
> Masukkan semua buah campur / cili api / bawang dan masakkan lagi sehingga naik minyak > Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering. Kalu x, nanti x tahan lama...
Acar ni penting mase sahur nanti ... Antara yg musti ade selalu nye, ikan bilis ...ala yg tumis dengan bawang and cili padi titik tu aje. Pastu lagik .... ikan masin, especially, ikan masin serawak!! Ni antara yg musti ade ... klu bebudak ni ... ayam!! Lauk ayam aje yg jalan ... ikan kureng skit ...
Petang tadi g bazaar ramadan ....
Damage on the 1st day of Ramadan ..... |
Ari ni masak soto ayam... Tapi bukan soto ayam biase tuu .. Soto ayam ni kuah lemak cam masak lemak tu. ni bibik yg introduce kat weols ... pas tu trus melekat... soto biase tu cam dah kureng sket ... La ... camana wat ?? Oka la i bagi taw ...
Soto Ayam ... (kuah Lemak ... sebab x taw nama betul dia)
ayam (selalu x sampai sekoq pun ...)
santan (slalu guna sebiji)
serai – dititik
kayu manis & bunga lawang
1 sudu beso serbuk ketumbar
1 sudu kecik serbuk jintan manis
bawang merah - kisar
bawang putih - kisar
halia - kisar
Lada hitam
Asam keping
Garam dan sedikit gula..
Kengkawan yg dimakan bersama...
sambal kicap
Taugeh - tak yah celur
Daun sup
Bawang goreng
Limau kasturi
Nasi impit
> Goreng ayam sehingga masak, pastu siat2 ... bila nak makan baru letak ayam
> Tumis kayu
manis / bunga lawang / serai / bahan2 yg dikisar / jintan manis /
ketumbar sampai naik bau
> Masukkan santan, dan kacau sentiasa. Masak hingga
mendidih.
> Masukkan garam /gula / asam keping & lada hitam > Masak sampai rase ok ... pastu hidang ... dengan kengkawannya...
Jemput la makan ... Selamat berbuka .... |
No comments:
Post a Comment