Sunday, 18 March 2012

Hari Ahad...

Today, hari ahad ... hari i masak .... Hari Ahad je ke i masak? Yup,... hari ahad yg selalunya rajin sket ... heh heh ...

so, pagi tadi we went to ....

Pasar tani Stdium Shah Alam (gambo from mkcik tenet)
macam macam ade kat sini ... For yg jarang datang kat cini, kalu nak datang ... make sure sampai awai-awai ..ok. Kalu x ... nak masuk parking >>> jem!! Nak keluor parking pun jem!! sampai umah dah letih nak masak!! heh .. heh.. alasan males masak ....^__^     Selalunya weols gi cni nek motor jek ... senang pegi balik umah ... +- satu jam jek . Tu pun carik ape yg nak aje ... Nek moto kan ... so x leh bawak byk barang sangat... Kalu round sume gerai ... RM100/200 pun boleh habis... ntah ape-ape je yg dibeli !!


So, tadi we bought .....
Pisang ...
Buah kundang .... buah ni kann, last week beli ...RM5 sekilo. Ari ni >> RM7 lak... boleh sesuka ati letak rege kut. Tapi dah nak ... beli aje la kan ...
Ni la ghopenye... makan skali ngan kulit ok... sedap manis. cam mango .. bebudak ni x penah makan buah ni ... bila dah beli ... 2 minggu berturut2 beli ... Buah Kundang ni ... klu kat kampung panggil ... buah ghomenia
Buah  stoberi ... ha ha ha ... X la, buah pelam.
And pokok .... ismet "ulam raja".... last pokok ... 3 henget jek!!

sebab yg paling musabab is nak carik ni....
Ikan terubuk masin ... 2 = 10 henget! Adik paggil ikan ni .. ikan terburuk!! Last week beli gak ... tp, x de rezeki... kucing bawak lari da ...

and this ...
Daging salai .... 10 henget!! ingat lunch ni nak wat masak lomak



Masak Lomak Daging Salai + Rebung
daging salai, hiris nipis
cili api
bawang putih
kunyit hidup
serai
santan
garam
rebung 
Tumbuk cili api & bawang putih, serai, garam dan kunyit hingga lumat. Masukkan daging, bahan tumbuk dan santan ke dalam periuk. Masak di atas api sederhana hingga mendidih. Masukkan rebung n asam keping. Masak antara 15-20 minit.
tadaaa..... Jom makan ....


/

No comments:

Post a Comment