Sunday, 24 July 2011

jadi ... x jadi ....


Minggu ni macam kena panah aar … panah ?? panah cinta??  Bukan, panah kerajinan sket … petang semalam, I tried to buat homemade chocolate …. Taapiiiii, >>> result …. X jadi!! Tapi, boleh makan la. Bebudak ni belasah aje. 

Got the resepi from Myresipi.
 
Homemade Chocolate

125g shortening
125g gula icing
6 sudu makan serbuk koko
4 sudu makan susu tepung  
Secubit garam
~ Ayak gula icing, serbuk koko, tepung dan garam.
~ Cairkan shortening di dalam periuk dengan api yang kecil.
~ Kemudian masukkan bahan yang diayak tadi. Gaul sehingga sebati.
~Tutup api dan tuangkan cairan koko tadi ke dalam bekas/loyang.
~ Biarkan sejuk dan keras

 ** Nota kaki ayam : x paste gambo laa... sebab x jadik kaaan ... malu aar nak tempek..




 Then, malam lak after dinner ... level of kerajinan masih ade lagi ... Guess i wat ape ... I made marshmallow .... Huhuhuhu... Terkezuut ...??@#?? .. Ya Allah, jangankan uols terkezuut, i puuun... Hahah

Ekceli, dah pernah try wat marshmallow ni, tapi x jadik.
Dis time .... jadiiik uuu... Bangga i ... Adik pun ..." Huiyoo pandainye mama wat marshmallow"" ...huhuhuhu memang pandai kan,  kaaan... :p

Yang ni, i got the resepi from here.


Homemade Marshmalow

1 pack Halagel Gelatin
2 cawan gula
160gm light corn syrup (yang ni x jumpe, ganti ngan Golden syrup)
Secubit garam
Vanilla
1/2 cawan icing sugar  } campurkan
1/2 tepung jagung        }
~ Dalam loyang sapu butter, and taburkan gula icing sekeliling.
~ Tuang  1/2 cawan air sejuk  dan gelatin dalam mangkuk, biarkan (gambo#1)
~ Cmpurkan gula, golden syrup, garam, dan masak. Apabila mendidih, biarkan mendidih selama 1-2 minit. (gambo#2,3,4)
~ Tuangkan mixture ke dalam mangkuk berisi gelatin tadi.
~ Pukul selama lebih kurang 15 minit. Campurkan vanilla, dan titik kan pewarna, (kalo suka aar). Biarkan sejuk, lebih kurang 8 jam o tinggalkan overnight.

** k, sampai kat cni.. udah maleh nak trnslate dah ... >  Lift marshmallow from the pan in one single sheet, placing it face down on cornstarch-sugar mixture. Use a lightly greased scissor to cut marshmallow, dusting edges of hearts as you go with more of remaining cornstarch-sugar mixture to prevent them from sticking. Marshmallows will keep in an airtight container at room temperature for up to 1 week.

** Nota kaki ayam ... resepi ni maniiiis sesangat!! So kurangkan sket gula tu. Dari 2 cawan, wat 1+1/3 kut ... cubala ... seeedap!!






No comments:

Post a Comment