Minggu ni macam kena panah aar … panah ?? panah cinta?? Bukan, panah kerajinan sket … petang semalam, I tried to buat homemade chocolate …. Taapiiiii, >>> result …. X jadi!! Tapi, boleh makan la. Bebudak ni belasah aje.
Got the resepi from Myresipi.
Homemade Chocolate
125g shortening
125g gula icing
6 sudu makan serbuk koko
4 sudu makan susu tepung
Secubit garam
~ Ayak gula icing, serbuk koko, tepung dan garam.
~ Cairkan shortening di dalam periuk dengan api yang kecil.
~ Kemudian masukkan bahan yang diayak tadi. Gaul sehingga sebati.
~Tutup api dan tuangkan cairan koko tadi ke dalam bekas/loyang.
~ Biarkan sejuk dan keras
** Nota kaki ayam : x paste gambo laa... sebab x jadik kaaan ... malu aar nak tempek..
Then, malam lak after dinner ... level of kerajinan masih ade lagi ... Guess i wat ape ... I made marshmallow .... Huhuhuhu... Terkezuut ...??@#?? .. Ya Allah, jangankan uols terkezuut, i puuun... Hahah
Then, malam lak after dinner ... level of kerajinan masih ade lagi ... Guess i wat ape ... I made marshmallow .... Huhuhuhu... Terkezuut ...??@#?? .. Ya Allah, jangankan uols terkezuut, i puuun... Hahah
Ekceli, dah pernah try wat marshmallow ni, tapi x jadik.
Dis time .... jadiiik uuu... Bangga i ... Adik pun ..." Huiyoo pandainye mama wat marshmallow"" ...huhuhuhu memang pandai kan, kaaan... :p
Yang ni, i got the resepi from here.
1 pack Halagel Gelatin
2 cawan gula
160gm light corn syrup (yang ni x jumpe, ganti ngan Golden syrup)
Secubit garam
Vanilla
1/2 cawan icing sugar } campurkan
1/2 tepung jagung }
1/2 tepung jagung }
~ Dalam loyang sapu butter, and taburkan gula icing sekeliling.
~ Tuang 1/2 cawan air sejuk dan gelatin dalam mangkuk, biarkan (gambo#1)
~ Cmpurkan gula, golden syrup, garam, dan masak. Apabila mendidih, biarkan mendidih selama 1-2 minit. (gambo#2,3,4)
~ Tuangkan mixture ke dalam mangkuk berisi gelatin tadi.
~ Tuangkan mixture ke dalam mangkuk berisi gelatin tadi.
~ Pukul selama lebih kurang 15 minit. Campurkan vanilla, dan titik kan pewarna, (kalo suka aar). Biarkan sejuk, lebih kurang 8 jam o tinggalkan overnight.
** k, sampai kat cni.. udah maleh nak trnslate dah ... > Lift marshmallow from the pan in one single sheet, placing it face down on cornstarch-sugar mixture. Use a lightly greased scissor to cut marshmallow, dusting edges of hearts as you go with more of remaining cornstarch-sugar mixture to prevent them from sticking. Marshmallows will keep in an airtight container at room temperature for up to 1 week.
** Nota kaki ayam ... resepi ni maniiiis sesangat!! So kurangkan sket gula tu. Dari 2 cawan, wat 1+1/3 kut ... cubala ... seeedap!!
No comments:
Post a Comment