Today is 1st day of raya …. Pergh!!! Fenaat uuu. Semalam dok masak jer… Mak x berapa sehat .. bisaela sakit oghang tue… Sakit kaki, lenguh sana cni… So, masak sowang2,… dbantu by my two gals & papa. Kul 9+ pagi setat duk kat dapok.
Seperti biase the main menu is Kefutat ,… Ketupat laaa. This one .. papa yg anyam!! I x tau anyam la… dulu mase kecik2 …tiap-tiap tawon belajo ngan arwah opah.. Marah-marah lagi sebab x dapat-dapat... sampai la skrang... masih x dapat.
So, pagi2 lagi on Sunday, we went to pasar Batu Gajah… Best pasar ni, byk bende jumpe …. Salah satu is biji teratai … pernah makan x? Rasa dia… emmm… x ade rase pun sebenornya… lemak-lemak tawar. Tapi, sedap …
Ni la biji Teratai ... and buah longan, beso beso uu, sekilo 6henget!! Raya punya pasal.. 3kilo skali angkat. |
Bought kelonsong ketupat, ~ 10 biji = 4 henget, 1 ikat daun kelapa pun 4henget … lepas anyam = 25 biji.
Balik trus bersihkan ayam, trus lebur, wat Rendang Pedas … Rendang Pedas = rending biase aje. Daging, abang I dah siap belikan on Saturday, so.. trus masak… Daging, tawon ni try masak Rendang Minang and Rendang Hitam!! Dua sekali…
RENDANG MINANG
Daging * Serai * Kunyit - 1 inci * Cili padi * Santan kelapa * Lengkuas * Daun kunyit/limau purut * Asam Jawa
Sorryla, x de sukatan, ikut pandai sendiri yek… Ni pun kawan kat opih yg bagi … Dia kate, beza rendang minang and rendang biase is >>> no kerisik, and dia pakai cili padi, and lots of santan.
RENDANG HITAM
Daging – 1kilo
cili kering ~ ikut tahap kepedasan masing-masing
Bahan di goreng tanpa minyak dan di kisar/tumbuk halus
Jintan Manis / Putih / Ketumbar (2 sudu each)
Gaul semua bahan2 di atas dgn kicap
cili kering ~ ikut tahap kepedasan masing-masing
Bahan di goreng tanpa minyak dan di kisar/tumbuk halus
Jintan Manis / Putih / Ketumbar (2 sudu each)
Gaul semua bahan2 di atas dgn kicap
Utk menumis
*bawang merah ( dimayang)
*biji bawang putih ( dimayang )
*kulit kayu manis
*bunga lawang
Kerisik dari 1/2 biji kelapa ( kira-kira 6-7 sudu besar)
Gula merah / Kicap secukup rasa..
Cara2
Tumis bahan2 penumis hingga naik bau ~ masukkan daging yg dah digaul tadi ~ Masukkan sedikit air asam jawa / santan / kerisik ~ Masak sehingga kering...
*bawang merah ( dimayang)
*biji bawang putih ( dimayang )
*kulit kayu manis
*bunga lawang
Kerisik dari 1/2 biji kelapa ( kira-kira 6-7 sudu besar)
Gula merah / Kicap secukup rasa..
Cara2
Tumis bahan2 penumis hingga naik bau ~ masukkan daging yg dah digaul tadi ~ Masukkan sedikit air asam jawa / santan / kerisik ~ Masak sehingga kering...
This rendang was a hit …. Malam raye dah tinggal separuh!! Masak sekilo jer… Alamat x jamu kat owang la… makan kekita jer. Sedap gak .. tuan yg masak pun sempat makan sekali jer.. bebudak tu main ratah cam tuh jer… Kul 4ptg, baru abis masak … Kefutat, Kuah kacang, Rendang pedas ayam, rendang daging (minang + hitam!). Pas tu sambung masak tuk buka lak … Sayur campur and sambal ikan. Siaaap!!
Malam, papa kena urut kaki mama… Fenaat…
No comments:
Post a Comment