Saturday, 3 September 2011

Selamat Hari Raya AidilFitri ...


Today is 1st day of raya …. Pergh!!! Fenaat uuu. Semalam dok masak jer… Mak x berapa sehat .. bisaela sakit oghang tue… Sakit kaki, lenguh sana cni… So, masak sowang2,… dbantu by my two gals & papa. Kul 9+ pagi setat duk kat dapok.
Seperti biase the main menu is Kefutat ,… Ketupat laaa. This one .. papa yg anyam!! I x tau anyam la… dulu mase kecik2 …tiap-tiap tawon belajo ngan arwah opah.. Marah-marah lagi sebab x dapat-dapat... sampai la skrang... masih x dapat.

So, pagi2 lagi on Sunday, we went to pasar Batu Gajah… Best pasar ni, byk bende jumpe …. Salah satu is biji teratai … pernah makan x? Rasa dia… emmm… x ade rase pun sebenornya… lemak-lemak tawar. Tapi, sedap … 
Ni la biji Teratai ... and buah longan, beso beso uu, sekilo 6henget!! Raya punya pasal.. 3kilo skali angkat.

Bought kelonsong ketupat, ~ 10 biji = 4 henget, 1 ikat daun kelapa pun 4henget … lepas anyam = 25 biji. 
 Balik trus bersihkan ayam, trus lebur, wat Rendang Pedas … Rendang Pedas = rending biase aje. Daging, abang I dah siap belikan on Saturday, so.. trus masak… Daging, tawon ni try masak Rendang Minang and Rendang Hitam!! Dua sekali…

Yang ateh (1st pic) tu is rendang minang, yg bawah tu, yg macam nak licin tuu, dats rendang hitam ... Pagi raya tinggala semangkuk kecik...Ingatkan nak wat lagi, since lemang & ketupat bayak lagi ... Pagi second raya tu, x ade jumpe daging!! Kat tesco pun x de... 3rd raya pun x de!!! X de rezki namanye.... :(
RENDANG MINANG
Daging * Serai *  Kunyit - 1 inci *  Cili padi *  Santan kelapa *  Lengkuas *  Daun kunyit/limau purut *  Asam Jawa

Sorryla, x de sukatan, ikut pandai sendiri yek… Ni pun kawan kat opih yg bagi … Dia kate, beza rendang minang and rendang biase is >>> no kerisik, and dia pakai cili padi, and lots of santan.

RENDANG HITAM
Daging – 1kilo
cili kering ~ ikut tahap kepedasan masing-masing
Bahan di goreng tanpa minyak dan di kisar/tumbuk halus
Jintan Manis / Putih / Ketumbar (2 sudu each)
Gaul semua bahan2 di atas dgn kicap
Utk menumis
*bawang merah ( dimayang)
*biji bawang putih ( dimayang )
*kulit kayu manis
*bunga lawang
Kerisik dari 1/2 biji kelapa ( kira-kira 6-7 sudu besar)
Gula merah / Kicap secukup rasa..

Cara2
Tumis bahan2 penumis hingga naik bau
~ masukkan daging yg dah digaul tadi ~  Masukkan sedikit air asam jawa / santan / kerisik ~  Masak sehingga kering...

This rendang was a hit …. Malam raye dah tinggal separuh!! Masak sekilo jer… Alamat x jamu kat owang la… makan kekita jer. Sedap gak .. tuan yg masak pun sempat makan sekali jer.. bebudak tu main ratah cam tuh jer… Kul 4ptg, baru abis masak … Kefutat, Kuah kacang, Rendang pedas ayam, rendang daging (minang + hitam!). Pas tu sambung masak tuk buka lak … Sayur campur and sambal ikan. Siaaap!!

Malam, papa kena urut kaki mama… Fenaat…



No comments:

Post a Comment