Nasi Minyak Oren .... yang di kopipes dari sini
Untuk
menumis)
2 sudu besar minyak masak klu guna minyak sapi
lagi wangi
2 sudu besar mentega atau marjerin
2 sudu besar mentega atau marjerin
Bahan A
1/4 biji bawang besar
2ulas bawang putih, dicincang halus2 cm halia, dicincang
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 cawan air ( kalau tukar dengan susu sejat ideal lagi sedap)
1 cawan jus oren ( boleh diganti dengan bancuhan kordial sunkist)
3 cawan beras biasa atau beras jasmine atau beras basmathi, basuh dan tos kan.
1 ikat daun pandan
Cara-caranya.
1. Panaskan minyak dan mentega kemudian tumis bahan A hingga wangi, kemudian masukkan beras dang gaul sebati, kacau selalu dan biarkan sebentar.
2. Selepas itu curahkan beras tadi didalam periuk dan dan masukkan daun pandan dan kismis serta daun pandan, masak seperti biasa dan akhir sekali masukkan kacang gajus dan gaul rata.
3. Hias nasi minyak tadi dengan bawang goreng, dan sedia untuk dihidangkan bersama, lauk sampingan yang lain. Selamat Mencuba.
ok gak rasenye ... Mula tu ... cam was was gak .... pakai jus sunquick ?? Bila makan time tuuuu,
"sedap la mama ... nasi ni" ... terus
O yesss .... nasi tu dimakan dengan ....
Ayam Green Curry..... juga amek dari sini ...
300gm pati santan
1- 2 cawan terung pipit
15 biji cili padi thai,
belah dua
4 - 5 tangkai daun
selasih (Thai basil)
BAHAN DIKISAR HALUS
(REMPAH):-
10 biji cili hijau
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah kecil
2 inci halia
3 pokok ketumbar, dicuci
bersih dgn akar sekali
2 batang serai
2 helai daun limau purut
1 inci belacan
2 ulas bawang putih
2 camca besar ketumbar
biji
2 camca besar jintan
kasar biji
1 camca teh lada putih
biji
1 camca teh serbuk kunyit
BAHAN LAIN:-
Garam, gula dan serbuk
perasa (jika suka)
3 biji limau kasturi,
diambil jusnya
Cara-cara
-Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/2 cawan). Tumis
bahan2 rempah hingga wangi dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
-Masukkan ayam dan gaul rata bersama rempah tadi, biar ayam
kecut sedikit dan masukkan air (kurang lebih 700ml).Renihkan hingga ayam 3/4
empuk, masukkan terung pipit. Masukkan pati santan dan perasakan dgn garam dan
sedikit gula.
-Akhir sekali masukkan cili padi, daun selasih dan jus limau kasturi
tadi. Kacau perlahan2 hingga hingga kuah agak pekat dan boleh dihidangkan. jom makan ....
No comments:
Post a Comment