Sunday, 9 September 2012

makan ari ni ...

Wats cooking today  ??       smiley face cooking icon         emoticon of Cooking on fire


NASI SERAI                 yg di kopipes dari  sini
2 cawan beras – saya guna beras basmathi
1/2 labu bawang holland ~ didadu kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 helai daun pandan
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 btg serai – dititik/ketuk
1/2 kiub pati ayam
garam
air secukupnya
2 sudu besar minyak sapi
1.       Panaskan minyak sapi dan masukkan bawang besar dan daun pandan.
2.       Goreng hingga bawang layu dan wangi, masukkan bawang putih, kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
3.       Masukkan serai.
4.       Goreng lg hingga wangi dan masukkan beras.
5.       Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
6.       Masukkan kiub pati ayam dan garam.
7.       Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak



Nasi ni ...  kawan bersama .....

DAGING MASAK HITAM                 yang diamek dari sini
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa 
Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
>  Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis 
>  Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam.  
>  Masak hingga kuah agak pekat & secukup rasa. 




Tea time .....

Chicken Burger        dari sini lak

Jom makan....


No comments:

Post a Comment