26.11 > Lunch - ikan sambal / Bayam rebus , Dinner - ayam sambal / sayur - x sempat ... gas abes!!
27.11 > Lunch - Char kuay teow
28.11 > esok ... ape ek?
Char koay teow
1. Sepeket Kuay teow
2. Bawang putih
3. Cili kisar
4. Sos tiram
5. Kicap pekat / manis
6. Taugeh / Kucai
7. Udang
8. Sebiji telur
9. Sedikit air
* Sukatan dia - ikut suka uols la ye...
1. Tumis bawang / cili kisar, pastu masukkan kicap pekat / manis
2. Masukkan udang yang telah direbus tadi.
3. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masuukan kuey teow, dan taugeh.
4. Pecahkan telur, dan masukkan taugeh / kucai. Gaul dan bolehlah di angkat.
5. Makan la ...apalagik ...
Kakak : "Alamak .. mama, sedapla kakak masak!!! Tak sangka kakak masak boleh jadi sedap macam nih!! Bestnya!!!"
Mama : "Kalau ade cili hijau jeruk ... lagi seedap!!"
Lepas tu, mamanya ... ter-rajin lak nak wat >>>> ...
Kek Batik
1. 1 pack biskut marie
2. 1/2 tin besar susu pekat
3. 150 gm butter
4. 1 cawan milo
5. 1/3 cawan air panas
1. Masak item 2-4 dakam kuali dgn api kecik hingga pekat
2. Masuk biskut (yg telah dipecah-pecahkan) kedlm kuali, gaulkan sehingga sekata.
3. Alihkn adunan kedlm bekas yg telah di alas dengan plastik atau baking sheet yg tlh disapukn butter. Tekan sehingga betul2 padat.. ( gunakan plastik utk menekan so that, x lekat kat tgn). Simpan didlm peti sejuk about 2-3jam.
4. Keluarkan dr peti sejuk, potong... aaand ... MAKAN!!!
Ari ni kemaruk aarrr .... Petang for tea taim, we made >>> ...
1. Roti ~ Sapukan buter ... tabur garam & pepper, o black pepper.... skiiit aje
2. Cheese ~ letakkan Kraft cheese singles tuuu,
3. Telur ~ Pecahkan tekur ... Tabur lagik garam & pepper ....
And bakar kat oven for 20 minit ... ikut how u want the telur to be ... Seeedap!!
/
No comments:
Post a Comment