Thursday, 1 December 2011

masak ape ari ni ..?

hmm ... kakak masak ape ek ari ni ... Sejak semalam, bibik balik .. kakak kena belajar masak. Rase masak nak kena dokumen apa kakak masak la .... Heh Heh Heh ...
26.11  > Lunch - ikan sambal / Bayam rebus , Dinner - ayam sambal / sayur - x sempat ... gas abes!!
27.11  > Lunch - Char kuay teow
28.11  > esok ... ape ek?

Char koay teow
1. Sepeket Kuay teow
2. Bawang putih
3. Cili kisar
4. Sos tiram
5. Kicap pekat / manis
6. Taugeh / Kucai
7. Udang
8. Sebiji telur
9. Sedikit air

* Sukatan dia - ikut suka uols la ye...
1. Tumis bawang / cili kisar, pastu masukkan kicap pekat / manis
2. Masukkan udang yang telah direbus tadi.
3. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masuukan kuey teow, dan taugeh.
4. Pecahkan telur, dan masukkan taugeh / kucai. Gaul dan bolehlah di angkat.
5. Makan la ...apalagik ...

Kakak : "Alamak .. mama, sedapla kakak masak!!! Tak sangka kakak masak boleh jadi sedap macam nih!! Bestnya!!!"
Mama  : "Kalau ade cili hijau jeruk ... lagi seedap!!"

Lepas tu, mamanya ... ter-rajin lak nak wat >>>> ...


Kek Batik
1. 1 pack biskut marie
2. 1/2 tin besar susu pekat
3. 150 gm butter
4. 1 cawan milo
5. 1/3 cawan air panas

1. Masak item 2-4 dakam kuali dgn api kecik hingga pekat
2. Masuk biskut (yg telah dipecah-pecahkan) kedlm kuali, gaulkan sehingga sekata.
3. Alihkn adunan kedlm bekas yg telah di alas dengan plastik atau baking sheet yg tlh disapukn butter. Tekan sehingga betul2 padat.. ( gunakan plastik utk menekan so that, x lekat kat tgn). Simpan didlm peti sejuk about 2-3jam.
4. Keluarkan dr peti sejuk,  potong... aaand   ... MAKAN!!!

Ari ni kemaruk aarrr .... Petang for tea taim, we made >>> ...

Egg Benedict
1. Roti ~ Sapukan buter ... tabur garam & pepper, o black pepper.... skiiit aje
2. Cheese ~ letakkan Kraft cheese singles tuuu,
3. Telur ~ Pecahkan tekur ... Tabur lagik garam & pepper ....
And bakar kat oven for 20 minit ... ikut how u want the telur to be ...  Seeedap!!


/

No comments:

Post a Comment